Research Seminar May 29th: Ehud Lamm and Ori Belkind - Cohn Institute (Hebrew)

22 May 2017

על דנוטציה של מערכות מרובות חלקים

ההרצאה עוסקת בשאלה, כיצד מצליחים מדענים ללמוד בעזרת מודלים אודות מושאי הטבע? מצד אחד ברור כי מודלים מייצגים את המציאות באופן חלקי ומסלף. המודל שימושי למדען מכיוון שהוא אינו לוקח בחשבון את כל הגורמים הרלוונטיים, אלא רק את אלו החשובים להבין תכונות מרכזיות של האובייקט המדעי. מצד שני, החקירה של מודלים עוזרת לחוקר להבין תכונות של האובייקט המדעי שלא יכול היה לצפות מראש, גם במקרים שבהם המדע נמצא בשלביו הראשונים וללא תיאוריה מנחה. כדי לחתור להבנה של מודלים מסוימים אנחנו מציעים ניתוח של מודל כמערכת של חלקים ובה חלקים מסויימים מצביעים (denote) על חלקים באובייקט המדעי. גם המערכת הכוללת מצביעה על המערכת הטבעית אותה המדען חוקר. הניתוח של מודל כמערכת של הצבעות מאפשר לנו להבין כיצד ניתן ללמוד ממודל על המציאות, אפילו שהמודל אינו מנסה לשקף את האובייקט המציאותי במלואו.